TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

kingfisher53 kingfisher53 24.03.2021 15:34:00
Ağaçların en üst dallarına da çıkıp üreme ötüşü yapan sevimli mi sevimli kuyrukkakanımız. Sitemizdeki kayıtları her ne kadar geçişte de olsa, Trakya da ve Kuzey doğu anadolu da düşük birey sayılarında ürediği tespit edilmiştir.
Asya veya Avrupa da tanımlanması çok kolay olan bu tür, özellikle güney coğrafyamızda daha önce kendisinin alt türü kabul edilen Kıbrıs ta üreyen " İzole Tür " lerin en iyi örneklerinden biri olan Kıbrıs Kuyrukkakanı ile çok benzerlikler taşımaktadır.
Konu ile ilgili özellikle İngilizlerin derin araştırmaları tür tanımlanmasında belirledikleri kabul görmüş kriterleri oldukça zorlayıcıdır.
Özellikle 2 türün birlikte görülebileceği Antalya, Mersin , Adana Hatay bölgelerinde Çalı/Saz kamışçınına benzer detayda zorlayıcı tanım kriterleri beklerken sitemizdeki fotoğraflarda İngilizlerin çalışmalarına paralel bir tanım kriterine rastlayamadım.

Alaca ve Kıbrıs Kuyrukkakanının tür tespitinde hangi ayırıcı tanıların kullanıldığı ilgili tür sayfalarında da yer almıyor.
Yakında yayınlanacak olan kitabımızı merakla bekliyorum. Sitemizde rahatlıkla ayırt edilen bu iki türün arasındaki İngilizlerin tespit edemediği tanım kriteri umarım kitabımızda yer alır.

Temren Temren 4.04.2021 12:26:00

Maalesef tanım yapmayı ya da bu sitede isminin yeşil yazılmasını hayatta başkaca kimseye nasip olmayacak bir lütuf olarak gören veya bu siteye fotoğraf yükleyip,herhangi bir konuda fikrini söyleyen herkesi hayatlarını tanımcı olmaya adamış da olamamış gibi telakki eden ancak istisnanayı teşkil edecek azınlıkta olan kişiler olduğunu türlü vesilelerle görmekteyiz.Eleştiriye ya da site üyelerinin de fikirleri olabileceği ve bu fikirlerini kimseye hakaret etmeksizin özgürce paylaşabileceği gerçeğine bu kadar kapalıysanız gereksiz cümlelerle ve kendinden menkul üstten konuşan tavırlarla üyelerle polemiğe girmek yerine sessiz kalmanız en azından daha kabul edilebilir olacaktır.

kingfisher53 kingfisher53 3.04.2021 00:29:00

Cenk Bey katkınız için teşekkür ederim. Yanlış anlaşılmaları ortadan kaldırmak için bir kere daha net olarak söyleme gereği duyuyorum. Benim 2 koyuda iyileştirme talebim var. Bu konularda katkı sunmaya çalışıyorum. - Alace ve Kıbrıs KK Tür sayfalarında ki bilgilerin yetersiz olduğunu özellikle birbirlerinden farkları yansıtmadığını. - Güney İllerimizdeki Alaca Kuyrukkakan onaylı fotoğraflarımızın problemli olduğunu ( Antalya ve Mersin var zaten sadece Güneyden kayıt ) Ufak tefek problem de değil basit bir analizle p nin problemli olduğunu bunların elden geçirilmesi gerektiğini. İki türü de daha yakından tanıyabilmek için de ayırıcı tanılar özelinde bazı bilgiler de vermeye çalışıyorum. Hepsi bu. Fazlası yok. Hiç olmadı da. Başından beri aslında aynı şeyleri söylüyorum.

cenkzeynep cenkzeynep 2.04.2021 22:37:00

Ben teşekkür ederim Ergün, Bende, doğru yorumluyormuyuz konusuyla alakalı olan bir şeyler yazmıştım. Kıbrıs ve Alacayı ayırmada yazdığım kritelerden birisi olan habitat (Akdeniz-Marmara) kısmı konuyla alakalı görünüyor. Kıbrıs Kuyrukkakanı Marmara ya kadar çıkarmı, bence çok zor. Ama başka türlerde de çok zor dediklerimiz bambaşka yerlerde çıkmadımı, çıktı. Ancak yüzdeye vurduğumuzda Marmara da bugüne kadar kaydedilmiş Kıbrıs kuyrukkakanı varmı, benim bildiğim kadarıyla yok. Buna istinaden önce görsele bakıp, kesin Kıbrıs kuyrukkakanı özellikleri görünmüyorsa tabiki Alaca kuyrukkakan olarak tanım alması uygun olacaktır diye düşünüyorum. Akdenizde kayıt edilenleri tabikide ayırıyorum, her iki türünde uğradığı bir bölge olduğu için yüzde yüz ayrım gerçekten zor. Herkes kuşu tam kadraj, kuyruğunu tam açmış vs. fotoğraflarını çekemiyor. Yani bu tanım işleri görselden olduğu sürece bu acabalar her zaman olacaktır, Bahar geldi, kuşlar geldi, haydi kuşa deyip iyi akşamlar diliyorum herkese :)

kingfisher53 kingfisher53 2.04.2021 21:45:00

Katkınız için teşekkürler. Mevcut sistem Türkiye nin açık ara en iyisi zaten. Bu forumda sadece Alaca kuyrukkakan ile Kıbrıs kuyrukkakanının farklarını acaba doğru yorumluyor muyuz özelinde itirazlarım oldu. Genel bir yanlışlık yok

kingfisher53 kingfisher53 2.04.2021 21:43:00

Konunun esası ile ilgili dolaylı da olsa soru sorduğunuz için teşekkür ederim Ogün Bey. Evet değerlendirildi zaten az sayıda vardı, bir kaç tanesi de gözden kaçtı ise bile anlamlı istatistiği anlamsıza düşürmüyor.

kingfisher53 kingfisher53 2.04.2021 21:41:00

Burası kuş forum Veysel Bey. Türün sayfasından tıkladığınızda ulaşabiliyorsunuz. Alaca kuyrukkakan hakkında bir bilginiz var ise paylaşınız katkı alalım, yok ise lütfen burda gereksiz polemiğe girmeyiniz. Sizin seviyenize inmek istemiyorum. İşkence olarak görüyorsanız da okumayınız. Ya da talepte bulununuz bundan sonra kuşlar hakkında sadece tanımcılar yorum yapabilsin. Üyeler sadece ekipman alıp satma konusunda forum açabilsin

cenkzeynep cenkzeynep 2.04.2021 21:16:00

Bazı türlerde fotoğraftan tanım kesin olsada bazı türlerde hangi açıdan fotoğrafı olursa olsun olamayabiliyor. Bu durumda görselin hangi özellikleri hangi türe daha yakınsa o tür tanım alıyor çoğu zaman. (Bence doğru olanda bu) Sonuçta karşısınızda kanlı canlı bir şey yok, kuşuda siz görmediniz, sesini duyup hareketlerini izlemediniz. Önünüzdeki görsele bakarak bir tanım söz konusu ve bunu genellemeye alırsak sitedeki garanti dediğimiz çoğu türde bile yanılma olabilir. Burada, kuşun görseline ilaveten, çekim tarihi, habitat, ses gibi unsurlarda devreye giriyor. Ses çoğu zaman istenmesede bazı türlere tam ayırt edici bir unsur. Yani çok uzatmadan konuyu özetlemem gerekirse, o kadar ince ayrıntıya giriyoruz madem ve 0 doğru tanım istiyorsak kuştan kan örneği falan alınmalı, buda mümkün olmadığına göre mevcut sistem bence yeterli gibi görünüyor. Herkese selamlar.

Oguenaydin Oguenaydin 2.04.2021 20:04:00

Ergün Bey, bazı fotografların tamımlanması için forumdan veya galeriden ek fotograflar yükleniyor. Bunları da göz çnünde bulundurdunuz mu ?

karaani karaani 2.04.2021 19:29:00

tanımcı olmk isityorum de de hepimizi kurtar bu işkenceden.

kingfisher53 kingfisher53 2.04.2021 10:16:00

Kuş gözlemciliğine yeni başlamış bir öğrenciden, sitemizde onaylanmış Alaca Kuyrukkakanlar üzerinde bir istatistiki çalışma yapması isteniyor. Sadece konar fotoğraflara bakıp bu konar fotoğrafların içerisinden sırta ulaşmış beyaz tüylenme ve kuyruk sonuna ulaşmış beyaz kuyruk tüylerinin görüldüğü fotoğrafların toplam fotoğraflara oranı nı çıkarması isteniyor. İki farklı çalışma yapıp, iki çalışma arasındaki bağımsız değişkenin ise 1. çalışmada İstanbul da kaydedilen konar fotoğraflar , 2. çalışma da ise Mersin ilinde kaydedilen konar fotoğraflar olması isteniyor. İstanbul ili çalışma detayları aşağıdaki gibidir: Onay alan 22 kuşun 4 tanesinde sadece sırt beyazı, 7 tanesinde sadece kuyruk sonu beyazı, 6 tanesinde her ikisi birden görülüyor; 5 tanesinde ise hiçbiri görülmüyor. Konar fotoğraflarda bu iki kesin tanım kriterinden en az birinin görülme oranı yüzde 77,2 Mersin ili çalışma detayları aşağıdaki gibidir: Onay alan 29 kuşun 1 tanesinde sadece sırt beyazı, 4 tanesinde kuyruk sonu beyazı, 2 tanesinde her ikisi birden görülüyor; 22 tanesinde ise hiçbiri görülmüyor. Konar fotoğraflarda bu iki kesin tanım kriterinden en az birinin görülme oranı yüzde 24,1 İstanbul ilinde kesin tanım kriteri görülmese dahi kuşun Alaca Kuyrukkakan olduğundan emin olduğumuza göre, standart sapmalar hariç yüzde 23 lük bir fotoğraftan aldanma payı olduğu hesaplanıp Mersin ilinde ki yüzdeye eklendiğinde rakam yüzde 31,2 ye çıkıyor. Geriye kalan yüzde 68,8 lik oran nasıl açıklanabilir ? a-) Kuşlar Mersin İlinden kuzeye İstanbula doğru göç ederken sırtlarına ve kuyruklarına ak düşüyor. b-) Mersin ilinden fotoğraf gönderen üyeler, sırt veya kuyruk beyazını namahrem kabul edip onların görülmediği fotoğrafları ağırlıkla yüklüyorlar. c-) İstanbul ilindeki gözlemciler, her ne kadar Kıbrıs KK ile karışma ihtimali olmasa bile bu ayırımı fotoğraflarında bulunması için alanda özen gösteriyorlar. d-) Biz Kıbrıs Kuyrukkakanının Üreme formunu tanımıyoruz. Onları da Alaca KK zannediyoruz. Benim doğru cevabım D Bu iki detay dışında da Alaca ve Kıbrıs tüylenmeleri arasında kesin tanımda bizi yanıltabilecek ama önemli detaylar mevcut. Tür sayfamızın düzenlenmesinde o detaylarında tür sayfamızda yer almasının önemli olduğunu düşündüğümden onları da foruma ekleyeceğim. Bir kere daha söylemek gerekir ise, geç kalmadan ilgili tür sayfalarımızı düzenleyelim. Sitemizin prestijini belirleyen belge niteliği taşıyan onaylı türlerimizi gözden geçirelim. Bu iki konuda da elimdeki bütün bilgi birikimimi paylaşmaya, gerekirse görev almaya hazırım.

kingfisher53 kingfisher53 31.03.2021 12:16:00

Erkek Kıbrıs KK ve Alaca KK üreme formuna yaklaştığında baş üstünde bulunan Kıbrıs için Siyah, Alaca için Gri-Kahve tonları oldukça soluklaşır. Özellikle de güneşin açısı ve parlaması ile fotoğraftan renk ayırımı yapılamaz hale gelir. Bu durumda artık bizim için baş renklenmesi bir kriter olmaktan çıkar. En net ve en keskin tanıyı iki türün uçarında arkadan çekilmiş sırt-arka renklenmesinde siyah ve beyazın bitiş-başlangıç yeri, ve kuyruk tüylerindeki beyazların kuyruk bandına ne kadar girdiği ile tespit edebiliriz. British Birds Rarities Commitee nin Carl Zeiss Ltd ye hazırlattığı bir görseli şuan foto forum sayfamıza burada anlatacaklarımın daha somut olabilmesi adına yükledim. Burada 1. ve 2. detay Alaca Kuyrukkakanı , 3. ve 4. detay ise Kıbrıs Kuyrukkakanını göstermektedir. Renklenme nin minimum ve maksimum sınırları resmedilmiş, bireylerin varyasyonlarının bu aralıklarda olduğu ifade edilmiştir. 2. Kuyruk detayında görüldüğü gibi kuyruk tüylerindeki beyazların kuyruk bandının tamamını geçip firar hattına ulaştığı bireylerde Alaca Kuyrukkakan dan emin olabiliriz.. Ama bütün Alaca KK larda da bu kadar yayılım göstermediğini 1. detay dan anlayabiliriz. İstanbul ya da Kuzey kayıtlarımızın bir çoğunda bu yayılımı görebiliyoruz ama bizim asıl konsantre olmamız gereken yani Güney kayıtlarımızda ise bu detay çok az sayıda fotoğrafta mevcut. 1, 3 ve 4 . görseldeki yayılımlar birbirine benzediği için, 2. yayılımı göremediğimiz durumlarda tür tespiti için başka kriterlere bakmalıyız. Varyasyonlar arası görece fazla değişmeyen sırt-arka detayı ise bizim için çok daha verimli bir alan. İngilizcesi " Mantle" olan Türkçesi "Sırt" ve İngilizcesi "Back" olan Türkçesini tam olarak bilemediğim ama bundan sonra Arka diyeceğim ( Bazı kaynaklarda Kuyruksokumu diyor, ama kelimeye bakıp kuyruğa yakın bir yer olarak düşünmeyelim ) bölgedeki renk geçişine dikkat etmenizi rica ediyorum. 1. ve 2. görselde beyaz " Sırt" a kadar ulaşmış. " Arka" da hiç kalmamış. 3. ve 4. görselde ise "Arka" nın bir bölümü hala siyah. Hemen yanındaki "Tersiyer" lerin konumlanmasına bakacak olur isek, 1. ve 2. görselde en küçük tersiyer tamamen beyaz yanında hizalanmışken, 3 ve 4 te ise en küçük tersiyerimiz siyahın yanında hizalanmış. Tabi bu detayları görebileceğimiz fotoğrafların sayısı oldukça az. Alaca Kuyrukkakan için Tür Galeri de Mersin ili seçtiğimde en eski yüklenen bu detayı görülen (01.04.2013 19:42) fotoğrafta bireyin sırt renklenmesinin "mantle" a ulaşmadığı, tersiyerin siyaha hizalandığını net olarak görebiliriz. Yine Mersin ili bu yıl kaydedilen bu detaydaki tek fotoğrafta ise (21.03.2021 20:56) yukarıdaki benzer özellikleri görebiliyoruz. Aradan geçen 8 yılda,bu konu özelinde ilerleyenin sadece zaman olduğunun ispatı olduğu için bu 2 fotoğrafı tercih ettim. Bir de bu detayı göremediğimiz çoğunluk var. Onlar için de hangi kriterlere bakabileceğimizi daha sonra anlatmaya çalışacağım.

kingfisher53 kingfisher53 31.03.2021 10:03:00

Kuş türlerinin tespitinde çeşitli yöntemler kullanılır. Bunlardan en net sonuç vereni muhakkak ki DNA analizi dir. Ötüş, yine tür tayininde önemli kriterlerden biridir. Vücut ölçüleri, kanat-primer-tersiyer uzunlukları, oranları tür tespitinde çok önemli araçlardır. Bir fotoğraftan kuş türü tespit etmek söz konusu olduğunda ise • in üstünde bir oranla tüylenme ( plumage ) den faydalanırız. İstisnalar tabi ki var, Küçük Kerkenezin ayak tırnağının rengi bunun en iyi örneklerinden biri olabilir. Alaca-Kıbrıs Kuyrukkakan ayırımında da tabi ki tüylenme, renklenmenin vücudun neresinde başladığı neresinde bittiği gibi kriterler bize en yardımcı kriterler olacaktır. İlk bilmemiz gereken bilgi belki de Erkek Alaca KK ve Kıbrıs KK nın her ikisinde de Üreme formuna tam geçiş sağlandığında baş ta bulunan lekelerin tamamen kalktığı ve bembeyaz bir başa döndüğüdür. Kıbrıs KK Türkiye de üremiyor, Akdeniz komşusu illerimizi üremenin hemen öncesinde ( Mart-Nisan) geçişte kullanıyor. Alaca KK ülkemizden daha kuzeyde genel olarak üremekle birlikte Edirne-Enez ve Erzurum da üreme kayıtları mevcut ama sitemizde bununla ilgili bir fotoğraf yok. Bu türümüzü de genel olarak üreme öncesinde geçişte görüyoruz ( Mart-Nisan). "Sitemizde tanımsız fotoğrafların 11. sayfasında K.K.T.C de fotoğraflanmış, üyemiz tarafından Kıbrıs Kuyrukkakanı onayı talep edilmiş ama bir sebepten tanımsıza alınmış başı tam olarak beyaz Kıbrıs Kuyrukkakanının fotoğrafını bulabilirsiniz" Kış formunda ise ( biz kış formunda göremiyoruz ) baş üstünün Kıbrıs KK siyah, Alaca KK için de Gri-Kahve olduğunu net olarak söyleyebiliriz. Bizim genelde gördüğümüz form Kış Formundan Üreme Formuna geçiş olduğu için baş üstündeki lekelerin büyüklüğünün, bireyin üreme formuna geçişte ne kadar hızlı davranıp davranmadığı ile alakalı olduğunu anlamamız gerekir. Bir örnek olarak Mart ayında Karabaş Martıları incelediğimizde, başı tamamen siyaha geçmiş, tamamen kış formunda ve iki formun arasındaki bireyleri yan yana beraber gözlemleyebiliriz. Her bireyin üreme formuna geçişi aynı günlerde olmayabilir ama belli bir periyotta tamamı geçecektir. Baş üstünde siyah tonları gördüğümüz kuştan Kıbrıs KK olarak kesin emin olabiliriz. Zira dişisinde üreme formunda da bu siyahlar mevcut. Asıl problemimiz üreme formuna yakın olan veya üreme formunda olan Erkek Kıbrıs KK ların Alaca KK ile karıştırılması. Bundan sonra bu ayırım üzerine bilgiler vermeye çalışacağım.

kingfisher53 kingfisher53 30.03.2021 16:42:00

Türleşme, adından da anlaşılabileceği gibi, bir canlı grubundan farklı türde canlıların ortaya çıkması görüngüsüdür. Canlı türü toplulukları doğan seçilim ve genetim sürüklenme tarafından her nesilde küçük değişikliklere uğrar. Türleşme ise ( eşeyli canlılar için ) bir canlı türüne ait iki topluluk, birbirinden üreme bakımından tamamen yalıtıldığında gerçekleşebilir. Yalıtılan popülasyonlar, birbirleri ile gen alışverişi yapmadan küçük değişikliklere maruz kalmaya devam ettiği için zamanla küçük değişimler birikecek ve bir süre sonra tekrar bir araya getirilmiş olsalar bile sağlıklı yavru üretemeyecek kadar genetik açıdan farklılaşmış olacaklardır. Allopatrik Türleşme de farklı coğradya da yerleşmek zorunda kalan aynı popülasyondan ayrılan iki alt popülasyon arasında gen akışı engellenmiş olur. Allopatrik türleşme de etkili olan temel izolasyon mekanizması Coğrafik İzolasyon dur. Alaca Kuyrukkakan Forumunda altını çize çize üstüne basa basa iletmek istediğim nokta şu idi : Her beyaz başlı, kuyruğundaki beyazı biraz uzamış Erkek bireyler Alaca Kuyrukkakan değildir. Kıbrıs Kuyrukkakanı da erkek üreme formuna geçtiğinde bu özellikleri taşır. İki türün erkek üreme formları arasında çok küçük farklılıklar vardır. Bunların üzerine detaylı bir şekilde gitmeliyiz. Maalesef ki biz : KIBRIS KK ERKEK ÜREME FORMUNU TANIMIYORUZ. Alaca olarak değerlendiriyoruz. Alaca Kuyrukkakanın sitemizdeki Av-Beslenme kapak fotoğrafını açtığımızda onaylı kuyrukkanımız 15 Mayıs tarihinde yani üreme zamanında , muhtemelen yuvaya besin götürürken üyemiz tarafından kaydedilmiş.Bizim değerlendirme kriterlerimize göre ( baş açık renk beyaz, kuyrukda ki beyazlık aşağıya doğru uzamış ) bir Alaca Kuyrukkakan. Ama fotoğraf KIBRIS da kaydedilmiş. Yani bir Alaca KK nın Kıbrıs da ürediğini iddia ediyoruz. Halbuki Kıbrısta geçişte bile kaydı yok. Coğrafi izolasyon kalkmış bize göre. Ya bu bilimsel veri yi iletelim ya da, Onay kriterlerimizi yeniden belirleyelim, onaylı türlerimizi elden geçirelim, tür sayfalarımızı düzenleyelim. Yanlıştan dönmenin en zor adımı, yanlışı kabul etmektir.

kingfisher53 kingfisher53 25.03.2021 14:05:00

Alaca ve Kıbrıs kuyrukkakanının ikisinin de görülebileceği Mersin ilinde sitemizde Onaylı Türler üzerinden çalışma yapan bir öğrenci aşağıdaki sonuçları buluyor. Kıbrıs Kuyrukkanı Dişi : 60 Onaylı Tür Kıbrıs Kuyrukkaknı Erkek : 20 Onaylı Tür ( 12 si üreme formuna geçişi tamamlamamış - 8 tanesi üreme formuna yakın ) Alaca Kuyrukkakan Dişi : 2 Onaylı Tür Alaca Kuyrukkakan Erkek : 36 Onaylı Tür Malumunuz sadece Mart ve Nisan aylarında kayıtlarımız olduğu için bütün kuşlarımız üreme döneminde veya üreme formuna geçiş dönemindeler. İngilizlerin Çalışması şu : Üreme formunda ki Alaca ve Kıbrıs Kuyrukkakanı Erkekleri birbirlerine çok benzerler. Çok detaylı bir kaç kriter ile birbirlerinden ayrılırlar. Aşağıdakilerden hangisi doğrudur ? a-) Alaca Dişileri Mersin iline az geliyor b-) Kıbrıs Erkekleri Mersin iline az geliyor. c-) Kayıt gönderen üyelerimiz Kıbrıs KK için Dişi, Alaca için Erkek bireyleri tercih ediyor. d-) Üreme formundaki Kıbrıs Kuyrukkanını tanımıyoruz , Alaca Kuyrukkan zannedip tanımlıyoruz. Benim doğru cevabım D.

kingfisher53 kingfisher53 24.03.2021 22:40:00

Zafer Ağabey, Sürçü lisan ettiysem affola. Amacım sizin ve diğer tanım yapan gerçekten çok bilgili ağabeylerin arkadaşları rencide etmek değildi, olamaz da. Tekrar altını çizerek söylemek istiyorum ki Türkiye nin en kaliteli kuş tanım hizmeti ( ben buna hizmet demek istiyorum ) Trakus da siz değerli tanımcı ağabeylerim arkadaşlarım tarafından sağlanıyor. Yeterli mi ? Burada duralım mı ? Sürekli iyileştirme yapmayalım mı ? Daha iyi olmayalım mı? Her gün yeni bir bilgi katmayalım mı ? Gelişmeyelim mi ? Zincirin en zayıf halkası kadar güçlü değilmiyiz. Alaca-Kıbrıs konusunda dünyaya ders verecek lokasyonda ülkemiz. Tür sayfalarımız bu türlerde bu bilgileri içermiyor. Kitap henüz çıkmadı. Belki de sitemizde tanımladığımız bu türler ile bu dersi de veriyoruz. Sadece ben anlamadım hangisine alaca diyoruz hangisine kıbrıs. Peki basit-sade-sıradan bir üye olarak nasıl katkıda bulunabilirim. Kuş Forum diye bir bölüm var site de. Kuruluş amacı itibari ile çok iyi düşünülmüş. Alaca kuyrukkakan bölümü yoktu açtım. Bildiklerimi, önerilerimi, anlamadığım kısımları yazdım. Şimdi hocam dediğiniz gibi. İlgili arkadaşlar gerekli açıklamayı yapar... Ya da görmezden gelinir... 3. bir ihtimal var mı ? Öz eleştiri gibi? Bir dakika bir üyemiz birşey söylüyor acaba haklı olabilir mi gibi? Sanmıyorum. Ama Umuyorum.

zaferK zaferK 24.03.2021 22:24:00

Ergün ben genel anlamda tanımdan ve tanım kriterlerinden bahsettim...arazide ,güneyde ,kuzeyde ,yazın ,kışın...v.s...anladığım kadarıyla sen Trakustaki tanım durumundan bahsediyorsun ve bugüne kadar yapılan tanımların çoğunun hatalı olduğunu söylüyorsun. Bu arada aşağıdaki satırlarını çok yadırgadım ,ne benim ve ne de diğer Trakus tanımcılarının elinde kuşometre yok...yılların deneyimi ve mevcut kriterlere göre tanım yapmaya çalışıyorlar.Üstelik günde neredeyse 200 fotoğrafa...bu kadar ağır cümleleri hakettiklerini düşünmüyorum.Bundan sonrası beni aşar ,sanırım ilgili arkadaşlar gerekli açıklamayı yaparlar. ........................................................................ ''Ama hepsine bir hüküm koymuşuz. Ne yüklenirse. Ya kıbrıs demişiz ya alaca. İşte bende bunu soruyorum. Ne gördük de Kıbrıs dedik ne gördük de Alaca dedik. Demek ki İngilizlerin bilmediği bir şey biliyoruz. Lütfen bizden saklamayın.Biz de öğrenelim. Fotoğrafı yükleyen arkadaşları rencide etmemek için burada örnekler paylaşmak istemiyorum. Yoksa durum felaket. ''

kingfisher53 kingfisher53 24.03.2021 20:05:00

Zafer Ağabey öncelikle yorumun için çok teşekkür ederim. Kuş Forum bölümünün daha aktif olması bence hepimizin en önemli hedeflerinden biri olmalı. Sizler gibi tecrübeli-bilgili ağabeylerimizin katkılarıyla ancak genel katılımda kuş tanım bilgisi artabilir. Bu da belkide en çok ihtiyacımız olan şey. Sizin paylaştığınız yazıya bakarak Kıbrıs Kuyrukkakanı için ; 1- En kolay sesten ayırt edilir çıkıyor ( Biz ses dosyası istememişiz tür ve galeri girerken ) 2- Daha dar ve Beyaz kuyruk sokumu ( İfade yanlış olmuş )( İkiside beyaz zaten ) 3- Görece daha ufak boyu ( Fotoğraftan boyut anlayamayız ) Sonbahar ile ilgili kısmı hiç okumuyorum çünkü bizde sonbaharda görülmüyor Alaca Kuyrukkakan ile ilgili 1- Sadece dişisinin karakulaklı ( melonica ) dişisinden nasıl ayrıldığı yazıyor ki bizim derdimiz erkeklerle ve Kıbrıs-Alaca ayırımıyla. Bu yazıları okuyarak ağabey maalesef Kıbrıs ile Alaca arasındaki farkı hiç anlamadım. Tek anladığım şu oldu ötüşü farklı . Bir de daha dar daha kısa gibi birkaç ifade var, iki bireyi yan yana görmeden "daha" kelimesi boşa düşer. Sitede " Tanımsız " kuşlara hızlıca bir baktım . -Binlerce Martı -Yüzlerce Kamışçın ( Saz / Çalı ) - Ebabiller ( Boz/common ) - Kerkenezler ( Küçük / Common ) - Sonbahar formu sinekkapanlar ( Alaca/Halkalı/Kara ) fotoğraflarda detayların tam olarak görülmediğinden tanımsız olmuşlar. Peki Kıbrıs ile Alaca Kuyrukkakan da müthiş yüzdemizi neye borçluyuz? Her girilen kuşa 3 saat geçmeden hükmü verebiliyoruz. Alaca veya Kıbrıs olarak. Oysaki ayırım yapabileceğimiz detaylar çoğunda görülmüyor bile. - Uçarda kuyruk sokumu beyazının mantle a ulaşıp ulaşmadığı ( Uçuyorsa alaca bizde, sanki kıbrıs uçamıyor. Kuyruksokumunda beyaz görülüyorsa tamam. Halbuki kıbrısda benzer beyaz mevcut. En küçük tersiyerin neresine geldiğini görebileceğimiz fotoğraf sayısı az. Olanlarda da tanımı etkilememiş gibi çünkü ters tanım var. ) - Uçarda primer uzunluğu kısalığı. - Kuyruk sonundaki siyah bandın şekli. ( Burada varyasyonlar var İngilizlere göre. Sona kadar beyaz ulaşıyor ise o zaman tartışmasız Alaca ) Çoğu fotoğrafta bu kriterlerin hiçbirisi görülmüyor. E ses kaydı da yok. Ama hepsine bir hüküm koymuşuz. Ne yüklenirse. Ya kıbrıs demişiz ya alaca. İşte bende bunu soruyorum. Ne gördük de Kıbrıs dedik ne gördük de Alaca dedik. Demek ki İngilizlerin bilmediği bir şey biliyoruz. Lütfen bizden saklamayın.Biz de öğrenelim. Fotoğrafı yükleyen arkadaşları rencide etmemek için burada örnekler paylaşmak istemiyorum. Yoksa durum felaket. Benim araştırmalarım sonucu sitemizde Güney illerinden yüklenen Alaca Kuyrukkakan fotoğraflarının en az yarısı ya tanımsız ya da Kıbrıs olmalı.

zaferK zaferK 24.03.2021 19:01:00

Ergün merhaba ,senin bu yazıyı okuyunca tür sayfalarına girdim ,mevcut bilgiler ve ayırıcı tanı kriterleri bana yeterli gibi göründü.Daha doğrusu ayırıcı tanı kriterleri satır aralarında mevcut.İngilizlerin tanı kriterleri hakkındaki bilgileri burada paylaşırsan sayfamız daha da zenginleşir ,ya da tür sayfalarına girip artı güncelleme olarak ilave edebilirsin. Selamlar... ................................................................. Not: TRAKUS tür sayfasındaki bilgilerden pek farklı olmasa da ,ilgilenenler için arşivimden aşağıya bazı tür bilgileri ekledim. Kıbrıs kuyrukkakanı: Kıbrıs kuyrukkakanı alaca kuyrukkakana çok benzer;ancak alt tarafı (siyah gerdanından aşağısı) koyu sarımsıdır.Arazide ötüşü ,daha dar ve beyaz kuyruk sokumu ve görece daha ufak boyuyla ayrılabilir.Dişinin üst tarafı kahverengi ya da grimsi siyah ;beyaz bir çizgiyle çerçevelenen tepesi genellikle koyudur.Yazın bazı dişiler erkekten farksız olur.Sonbaharda erişkinlerin siyah sırtında ve boğazında kirli-gri tüy kenarları çıkar.Alt tarafı alaca kuyrukkakana göre daha koyu pas kızılı hale gelir.İlk sonbahardaki kuşlar erişkine benzer ,ancak açık renkli tüy kenarları daha geniş olduğu için ,siyah boğazını daha iyi saklar.Kışın alt tarafı hızla açılır ve alacadan pek farkı kalmaz. Sesi alacadan çok farklı olduğundan arazide daha kolay ayırt edilebilir.Daha çok ağustosböceğini anımsatır ,ancak uzun süre ondan daha yumuşak bir ‘’bizz-bizz-bizz’’ çıkartır ,ardından tiz-uzatılan bir ıslık sesiyle sonlandırır.Yaygın sesi sert bir ‘’tak’’ tır.

. Alaca kuyrukkakan: Zarif ,oldukça uzun kuyruklu bir kuyrukkakandır.Çoğu zaman çalılara konar.Sonbaharda erkeğin sırtı siyah ve siyah gerdanındaki tüylerin ucu sarımsı ,tepesi koyu ,kaşı silik beyaz ,alt tarafı sarımsıdır.Dişisi karakulaklı kuyrukkakanın doğuda bulunan melanoleuca alttürüne çok benzer.Üst tarafının daha donuk renkli,soluk kahverengimsi-gri olması ve bazılarının yazın iri koyu grimsi gerdanının olması ile ayrılır.Sonbaharda karakulaklının dişisine benzer.Koyu kahverengi göğüs kenarının grimsi gerdanına kaynaması ile ondan ayrılır.Buna karşın karakulaklının daha küçük gri gerdanı ,koyu kahverengi göğüs yanlarından açık turuncumsu alanlara ayrılır.İlk sonbahardaki dişisini karakulaklı dişisinin doğu ırklarından ayırmak zordur;üstünün daha soluk bir tonda olması ,sırt ve omuz tüylerinin açık kenarlarının oluşturduğu sıralar halinde dizili pullu desenlerle karakulaklıdan ayrılır.Karakulaklının desenleri ya eksik ,ya da düzensizdir.Tür tayininde, alacanın kanat ucunun biraz daha uzun olmasını kullanmak aşırı ustalık gerektirir.Kuzey İranda karakulaklı ile sıkça melezleştiğinden tanımı zordur.

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT